Wrappah » Uncategorized » 5 Tips om de Logistieke Kosten te verlagen in uw magazijn

5 Tips om de Logistieke Kosten te verlagen in uw magazijn

Energiekosten, transport, loonlasten, grondstoffen,… Ook voor productielijnen en magazijnen blijven de kosten van bepaalde processen sterk stijgen. Budgetverschuivingen en besparingen zijn dus onvermijdelijk. Op zich hoeft dat niet te betekenen dat je dingen moet gaan schrappen. Benut dit moment om alle interne processen in vraag te stellen en te zien waar je misschien kan optimaliseren. Want gelukkig stijgt naast de kostprijs ook wereldwijd de technische vooruitgang. Misschien maken nieuwe ontwikkelingen bepaalde processen in je magazijn overbodig of gedateerd. Met onderstaande tips helpen we je jouw bedrijfsprocessen onder de loep te nemen.

1) Preventief Onderhoud

Apparatuur, machines, voertuigen… Alles heeft onderhoud nodig. Het is altijd beter om te investeren in preventief onderhoud dan om geld uit te moeten geven aan reparaties. Preventief onderhoud kan veel reparatiewerkzaamheden voorkomen én het helpt direct voorkomen dat processen volledig stil komen te liggen. De kosten voor reparatie en stilliggende processen zijn altijd hoger dan de kosten van preventief onderhoud. U kunt dus kosten besparen door te investeren in optimaal onderhoud.

2) Huur Personeel in in Plaats van in Dienst te Nemen

De logistiek heeft te maken met pieken en dalen qua werk, en daarom is het inhuren van personeel vaak de juiste oplossing. Vroeger was het gebruikelijk om extra krachten in te huren, al dan niet onder de vorm van seizoensarbeid of samen te werken met een rekruteringsbureau. Beide vormen van arbeidskracht vermeerdering brengt zijn eigen kosten met zich mee. Maar tegenwoordig zijn er tal van sites of bureaus waar je ook werkkrachten kunt inhuren op freelance basis. Deze constructie was vroeger vooral gereserveerd voor creatieve beroepen, maar vindt steeds meer zijn ingang in de bedrijfswereld. Dit bespaart kosten, aangezien u alleen personeel heeft wanneer dat nodig is. Bovendien hang je niet vast aan de commissie van een extern interimkantoor. Voor veel bedrijven in de supply chain sector geldt dat er pieken en dalen zijn als het gaat om de drukte. Het kan daarom een voordeligere optie zijn om uitsluitend voor de drukke perioden extra logistiek personeel in te huren in plaats van hen aan te nemen in loondienst. Door over te schakelen op het inhuren wordt bovendien de kloof tussen de loonlast en het uiteindelijke loon ook veel kleiner.

3) Maak Beter Gebruik van Beschikbare Opslagruimtes

Ook de wereld van de magazijninrichting staat niet stil. Misschien staat je magazijn nog vol met logge gietijzeren rekken die kunnen vervangen worden door lichtere en smallere varianten die minstens evenveel draagkracht hebben. Of zijn jouw gangpaden nog ingesteld op de oude transpalletten en heftrucks die veel breder waren en een grotere zwenkradius hadden dan het huidige materieel? Of heb je je al eens afgevraagd of je goederen wel logisch geordend staan om je magazijnmedewerkers zo optimaal mogelijk door de gangen te sturen? Door de gangpadbreedte aan te passen, kan je bijvoorbeeld de opslagdichtheid met 50 tot 60 procent verhogen. Denk ook aan het aanpassen van de balkhoogtes als er ruimte is boven de pallets. Het opnieuw indelen van uw magazijn kan aanzienlijke besparingen opleveren.

5 Tips om de Logistieke Kosten te verlagen in uw magazijn

4) Automatiseer Magazijnprocessen

Automatisatie is niet enkel gereserveerd voor chatbots als Chatgpt. Ook in de magazijnwereld is er heel wat aan het bewegen. Automatisatie is mogelijks de grootste groeipost aan efficiëntie.Het automatiseren van magazijnprocessen is een strategie die aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren, maar hou er rekening mee dat de implementatie in sommige gevallen wel heel wat tijd, middelen en bereidheid van het personeel vergt.

Voice Picking is bijvoorbeeld een systeem dat een grote tijdswinst kan betekenen. Dit systeem heeft al langer zijn intrek genomen in de magazijnwereld, maar is door de laatste technische ontwikkelingen met gigantische sprongen aan het verbeteren. Voicepicking vermindert de behoefte aan papierwerk en handmatige scanningsprocessen. Hierdoor wordt niet alleen kostbare tijd bespaard, maar worden ook fouten in orderverzameling geminimaliseerd. Een ander voorbeeld dat de laatste jaren aan een opmars bezig is, is automatisch laden en lossen. Deze automatisering van het laad- en losproces kan de productiviteit aanzienlijk verhogen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van geavanceerde machines die de lading efficiënt en nauwkeurig verwerken.

De implementatie van bovenstaande automatiseringen kan je op middellange en lange termijn een gigantische tijdswinst en kostenbesparing opleveren, maar hou er wel rekening mee dat ze op korte termijn heel wat van jou en je magazijn vragen. Deze hebben namelijk een ingrijpende invloed op alle medewerkers. De gepaste bijscholing en opvolging is dus zeker nodig. Ga zeker niet over een nacht ijs tijdens het kiezen van een softwarepakket en implementatiepartner en hou rekening met een aardige aankoop en implementatie kost.

Geen tijd of middelen om je gehele magazijnproces te automatiseren? Bekijk dan welke onderdelen van het volledige proces je afzonderlijk optimaliseren. Een zeer interessante quick win is bijvoorbeeld het implementeren van een automatische palletwikkelaar.

Wrappah biedt een efficiënte oplossing voor de tijdrovende taak van handmatig inpakken van pallets in magazijnen. Door kosteloos in te stappen op ons abonnement elimineer je de initiële investeringskosten en realiseer je directe besparingen. Onze transparante prijsstructuur per gewikkelde pallet stelt je in staat om de kosten nauwkeurig te beheren. Bovendien verbetert de inzet van een Wrappah palletwikkelaar de veiligheid van je goederen tijdens het transport door stevig ingepakte pallets te garanderen. Daardoor wordt het risico op schade, ladingverlies en ongevallen tijdens het transport aanzienlijk verminderd. Zo sparen je magazijnmedewerkers niet alleen heel wat tijd uit tijdens het pickingproces, ook draagt dit bij aan de veilige en efficiënte levering van uw goederen.

5) Haal alles uit de middelen in het magazijn

Zorg ervoor dat alle middelen die je dagelijks nodig hebt optimaal worden benut. Zo verklein je niet alleen je afvalberg, maar kan je ook heel wat besparen. Denk aan papier, balpennen, stickers, plakband en vooral wikkelfolie. Met wikkelfolie wordt soms kwistig omgesprongen. Ook dit kan verholpen worden door het in dienst nemen van een automatische palletwikkelaar. Bovendien heeft Wrappahs wikkelfolie, dat duurzaam is geproduceerd, een voorrek van 300%. Dit betekent niet alleen dat u langer met dezelfde hoeveelheid folie kunt doen, maar ook dat de folie extra stevig wordt wanneer deze maximaal wordt uitgerekt. Hierdoor worden uw goederen beter en veiliger ingepakt tijdens transport, waardoor u potentiële schade en kosten kunt vermijden.

Conclusie

Met deze 5 waardevolle tips streven we ernaar om je te ondersteunen bij het optimaliseren van de bedrijfsprocessen in je magazijn en tegelijkertijd kosten te besparen. Hoewel alle tips bijdragen aan efficiëntieverbeteringen, is de grootste potentiële winst waarschijnlijk te behalen door verdere automatisering van specifieke processen. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige vormen van automatisering, zoals Voice Picking en automatisch laden en lossen, gepaard kunnen gaan met aanzienlijke investeringskosten en een langere implementatietijd, waardoor ze eerder langetermijninvesteringen zijn.

Als je op zoek bent naar snel meetbare optimalisatiewinsten, kan de implementatie van een Wrappah palletwikkelaar een uitstekende keuze zijn. Het stelt je in staat om direct kosten te verlagen en de veiligheid van je verzendingen te verbeteren zonder de complexiteit en doorlooptijd van grootschalige automatiseringsprojecten. We nodigen je uit om te ontdekken hoe Wrappah je kan helpen bij het realiseren van deze korte termijn voordelen terwijl je ook aan je langetermijndoelen blijft werken.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie of een demonstratie van onze palletwikkelaars. Samen kunnen we uw logistieke efficiëntie verbeteren en uw bedrijfsresultaten versterken.

Benieuwd hoe Wrappah jouw wikkelproces minder ingewikkeld maakt?

Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder.

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Wrappah palletwikkelaar banderoleuse de palettes

Deze klanten hebben we reeds ingepakt