Wikkelfolie

Met de juiste wikkelfolie kan je duurzaam verpakken
en verantwoord ondernemen.

Wat is wikkelfolie?

Wikkelfolie, ook wel rekfolie, stretchfolie, stretchfilm of rekwikkelfolie genoemd, is een zeer rekbare plastic film die gemaakt wordt uit lineair polyethyleen met een lage dichtheid (LLDPE). Rekfolie of machinewikkelfolie is nog steeds het duurzaamste en meest voordelige verpakkingsmateriaal om pallets volgens de normen van de ladingzekerheid te verpakken. Zo worden eventuele onnodige kosten door transportschade vermeden.

Bij het gebruik van de juiste rekfolie, zullen uw pallets stabiel zijn en voldoen aan de Europese wetgeving en normering zoals Eumos 40509.

Het aantal soorten stretchfilms op de markt is groot met wel honderden verschillende types. Hoe kiest u echter de juiste folie voor uw toepassing en wikkelmachine? 

De zoektocht naar het geschikte type folie hangt af van een aantal technische eigenschappen zoals o.a. de breedte en de dikte. Hierin kunnen onze specialisten u begeleiden en helpen bij het bepalen van de juiste stretchfolie voor uw toepassing. Bij het Wrappah-concept is de stretchfolie steeds inbegrepen in de prijs, voor welke toepassing dan ook.

De verschillende soorten machinewikkelfolie en hun technische eigenschappen

Cast Stretch Film, ook wel castfolie genoemd, wordt vervaardigd aan de hand van een gegoten extrusieproces. Dit is een continu proces waarbij een mix van thermoplastisch materiaal wordt gesmolten en “uitgegoten” op een koelwals. De kwaliteit van de materialen heeft een invloed op de helderheid, de kracht nodig om de folie uit te rekken, de scheurweerstand, de doorprikweerstand en de stabiliteit van de verpakte lading.

Voordelen van cast rekfolie:

 • Dankzij de uitstekende transparante eigenschappen van castfolie kan de gebruiker de verpakte goederen makkelijk identificeren en eventueel labels doorheen de folie scannen.

 • Een castfolie heeft 1 kleeflaag en 1 gladde laag waardoor de wikkelingen perfect aan elkaar kleven. Verder gebeurt het afwikkelen van de folie heel stil in vergelijking met de meeste geblazen folies.

Nadelen van cast rekfolie:

 • de meeste cast folies geven niet dezelfde stabiliteit als geblazen rekfolie.

Blown Stretch Film, ook wel geblazen folie genoemd, wordt vervaardigd aan de hand van een geblazen extrusieproces. Vanuit een opening in het midden van de matrijs, wordt de filmbuis als een ballon opgeblazen. Dit proces zorgt ervoor dat geblazen film robuuster is dan castfolie omwille van de ontstane netstructuur. Dit geeft betere mechanische eigenschappen en maakt een grotere belasting mogelijk waardoor dit type ideaal is voor zwaardere en scherpere ladingen.

Voordelen van Blown Stretch Film:

 • Deze folie kan een hogere belasting aan, is stijver na het voorrekken en zorgt voor een stabieler gewikkelde lading.
 • De hogere scheurweerstand is een groot voordeel bij het wikkelen van ladingen met scherpe randen.

Nadelen van geblazen rekwikkelfolie

 • Een geblazen folie is minder helder omwille van de kristallisatie (netstructuur) tijdens het productieproces.
 • In vergelijking met een castfolie maakt een blown folie meer lawaai bij het afwikkelen van de rollen.

Een aantal mythes blijven de ronde doen over de voor- en nadelen van de verschillende productieprocessen van rekfolie. Het is belangrijk om te onthouden dat er in de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang is geboekt in zowel de fabricageprocessen van cast als geblazen folie en dat beide soorten folies een waardevol doel dienen. De beslissing welke film voor u het beste is, hangt af van uw specifieke vereisten. Hiervoor raden wij u aan om ons team van experten te contacteren!

Hoe verpak ik mijn goederen vandaag?

Niet enkel het type lading maar ook de machine, de omgeving, de omgevingstemperatuur en de gewenste snelheid spelen een rol. Voor elke combinatie bestaat er een geschikte folie. 

Er moet vooral  rekening worden gehouden met de stevigheid van het product, m.a.w. of de goederen makkelijk kunnen worden verpletterd of vervormd. Over het algemeen helpt een hoogwaardige folie om de palletstabiliteit te behouden.

Een voorbeeld: een pallet met ontbijtgranen in dozen kan met een dunnere folie en aan een lagere aanbrengspanning worden omwikkeld ; een hoge spanning is hier namelijk niet vereist. Een te hoge aanbrengspanning zou de dozen indrukken en permanent beschadigen.

Bij de keuze van de juiste rekwikkelfolie in functie van de lading en de machine zullen uw pallets met een minimum aan verbruiksmateriaal maar met een maximum aan stabiliteit verpakt kunnen worden. Hier is de juiste kwaliteit van de folie belangrijker dan de dikte ervan. Om de juiste wikkelfolie te bepalen voor uw toepassing, raden wij u aan om ons team van experten te raadplegen!

Met het Wrappah-concept wikkelt u steeds met de juiste stretchfolie:

 • Betere ladingzekerheid
 • Minder maar beter verpakkingsmateriaal per pallet
 • Lagere kost
 • Lagere CO2 footprint = een meer ecologische verpakking

Wat betekent Mu en hoe belangrijk is de dikte van mijn wikkelfolie?

De dikte van folie wordt uitgedrukt in mu, ook wel micrometer genoemd. De officiële benaming van de lengtemaat is micron of mu (symbool: µm). 1 mu staat gelijk aan 0,001 millimeter.  

De dikte van folie is vooral afhankelijk van het type en de kwaliteit. Met een meerdaagse nano castfolie van slechts 12 micron kan een pallet perfect stabiel zijn. Om deze stabiliteit te verkrijgen met een standaard folie, moet de folie 20 micron dik zijn. 

Dus niet alleen de dikte van de rekfolie is belangrijk maar ook de juiste dikte van een bepaalde kwaliteit rekfolie met een bepaald percentage voorrek. Onze experten helpen u graag bij het bepalen van de juiste stretchfolie.

Wat is voorrek?

Men spreekt van voorrek als de wikkelfolie in de machine wordt uitgerekt alvorens de folie rond de te verpakken lading wordt aangebracht. 1 meter folie wordt dan bijvoorbeeld 4 meter folie. Voorrekken heeft als doel minder folie te gebruiken en de stabiliteit van de lading te verhogen. De hoeveelheid voorrek wordt uitgedrukt in percent, variërend van 0% tot 400%.

Na het voorrekken van de folie en het aanbrengen ervan op de lading, zal de folie een percentage krimpen. Bij de juiste instellingen draagt dit bij tot een betere kwaliteit en stabiliteit van de verpakte lading en een lager verbruik van rekfolie per verpakte pallet. .

 • 0% voorrek – 1 meter folie blijft 1 meter folie
 • 200% voorrek – 1 meter folie wordt 3 meter folie
 • 300% voorrek – 1 meter folie wordt 4 meter folie

Door de folie van de juiste kwaliteit in een bepaalde dikte en aan het juiste voorrekpercentage te gebruiken, kan u bij het stabiel wikkelen van een pallet tot wel 70% aan folie besparen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om voor u de ideale folie te bepalen.

Demo

Geïnteresseerd in een duurzame verpakking?

Contacteer ons voor een gratis Wrappah showcase.

Ik wens een vrijblijvende demo te ontvangen - gelieve mij te contacteren.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Heeft u vragen?

Benieuwd naar wat Wrappah voor uw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Slimmer

Slimme palletverpakking is optimale ladingstabiliteit met minder folie.

Eenvoudiger

Met een automatisch folievoorraadbeheer, regelmatig onderhoud en online rapportering en opvolging, garanderen wij u volledige ontzorging.

Transparanter

Geen investeringskosten in machines of folie. U betaalt enkel een vaste prijs per effectief verpakte pallet.